Därför får vi aldrig ta yttrandefriheten för givet.


Det har gått drygt en vecka nu sen jag tog beslutet att lägga ner mitt konto på Twitter. Och hitintills har jag inte sett någon anledning till att jag har behövt ompröva det beslutet, utan det är något som tills vidare ligger fast.

Det var ungefär i den vevan jag fick nys på det relativt nystartade sociala nätverket som går under namnet: MeWe, och som jag därför nu har hakat på.

Men om tonläget är nog så skarpt på Twitter, med vissa undantag, så är frågan om det inte är strået vassare ytterligare ett snäpp där i vad som där skrivs bland de inlägg som där delas dagligen.  Åtminstone är det något vad jag fram tills nu har iakttagit och tagit del av.

Och det är klart jag har full förståelse för de som fritt vill ge sina synpunkter och som man därför vill ge uttryck för på social media, det är ju ändå trots allt som så att det är just yttrandefriheten, dess signum som utgör att den som inte sätter och markerar några gränser för vad vi får tycka och anse om lite av varje vad som händer i dagens samhälle.

Och det är ju faktiskt den som är själva navet i att vi under frihetens fana och dess namn kan uttrycka oss i det närmaste hur som helst, detta utan att man för den skulle riskerar några reprimander för de åsikter man har lyft fram i dagens ljus till vad man vill få fram.

Och så måste det även fortsättningsvis ges möjlighet till att man har rätt till det fria ordet, medans det fortfarande finns tid för det vill säga. För samtidigt som många av oss tar yttrandefriheten för givet, liksom som vore det den mest självklara saken i världen, att det är bara något som finns där utan att man knappt närmare reflekterar över det, så hopar sig de mörka molnen ihop sig allt mer ner över vårt demokratiska samhälle, där det inte nog går att poängtera det ovärderliga i vad som ger oss rätten att nyttja oss av yttrandefriheten på rätt sätt, utan att vi för den skulle missbrukar den friheten.

Men just på grund av den problematik som  då och då vill infinna sig där personer, så att säga, seglar under falskt flagg, där man utnyttjar de medel som finns tillhanda enbart för sin egen personliga slem och vinning skull i första hand, då blir det genast mer problematiskt. Så helt oproblematiskt är det inte, för som det är med myntet så finns det som bekant två var för sig sidor av det. Och som när det händer att när yttrandefriheten missbrukas och inte används på rätt och tillbörligt sätt, då undrar jag om inte en grogrund har lagts till de som har som mål att undergräva och att helt sätta yttrandefriheten ur spel.

Men helt kan och får vi inte slappna av om det här, för allt det som vi idag tar för givet, det kan visa sig att det var en bedräglig ståndpunkt, tillika gjorde oss förblindade av allt det som vi hela tiden trodde var ett dukat smörgåsbord.

Yttrandefriheten, är som någon helt riktigt har sagt, själva kärnan i mänskliga rättigheter, och vad som även kan kallas för navet i en fungerande demokratisk stat, med de spelregler som där ändå finns och som vi som medborgare har att rätta oss efter.

Allt är tillåtet, men allt är inte nyttigt för oss.

Här är länken till mitt konto på MeWe

https://mewe.com/profile/5c8fe8226d61ca57c2e24cc2

Här en mycket intressant och klart läsvärd artikel om Julian Assange och hans förehavanden.

En reaktion till “Därför får vi aldrig ta yttrandefriheten för givet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s