Gångtunneln i Bergsjön var som en mur mellan två skilda världar.


Igår kväll tittade jag på Janne Josefssons Tv-program där han ville skildra och ge en bild från bostadsområdet Bergsjön, beläget strax utanför de centrala delarna i Göteborg.

Syftet med dokumentären var att skildra om hur det såg ut där för 25 år sen och hur det ser ut idag för de boende som är bosatta där.

På 70-talet bodde jag själv i flertal år i  stadsdelen Angered och som ligger inte så långt bort från där Bergsjön ligger. Så där har jag varit och satt min fot, dock inte på senare år. Och redan på den tiden fanns det sociala problem i form av drog missbruk, samt annan social utslagning, som gjorde och förde med sig att många vågade inte att på egen hand bege sig ut till Bergsjön. Men om problem var stora då, så går det inte att jämföra med hur det ser och vad som händer där idag. Idag är de gigantiska , minst sagt.

Nån är det naturligtsvis som bär det tyngsta och främsta ansvaret för den utveckling som har lett fram till att det nu ser ut som det gör, där som i vissa fall inte ens polisen törs gripa in mot den kriminallitet och knarkhandel och med lagliga medel avstyra vad som pågår där, styrt av de som inte står på rätt sida av lagen, utan som i stället skapar man sina egna lagar och paragrafer efter eget godtyckande.

Under tiden, och som jag blev allt mer upprörd över vad jag såg i kvällen Tv-program, tänkte jag så här. Vad är det egentligen för fel på de här människorna? Jag har inget klart och entydigt svar på den frågan. Men denna så totala avsaknaden av respekt och hänsyn  för ordningsmakt, lagar och regler  som de uppvisar genom sitt beteende och som de har valt att ställa sig utanför, det tyder ändå på att de här problem inte bara kan härledas till social misär, ett utanförskap som består av hög arbetslöshet, plus andra sociala bekymmer som ligger som en grogrund till att man väljer att ställa sig vid sidan om de spelregler som övriga skötsamma medborgare i samhället har att rätta sig efter till att följa.

Värderingar, är det någon som har talat med dom om det till att ge dom en rätt och adekvat betydelse vad de handlar om och vad det går ut på för att de ska ta med sig det som en väl grund att stå på för vidare färd genom livet, eller sov de kanske på lektionen?

Till viss del har jag förståelse för de som känner både ilska, förtvivlan och frustration över där man så att säga har hamnat vid sidan om övriga samhället i stort där man inte har ett normalt fungerande liv,sett till övrig befolkning. Och där man är dömd för att kanske resten av sitt liv till arbetslöshet och ens enda ekonomiska tillgång är det man får ut via socialkontoret, vilket inte räcker till med mer än livets nödtorft, och knappt det.

Men när man bryter mot lagen, som det uppenbarligen går till här, när man med oprovocerat vål misshandlar de som finns där, med uppgift för att upprätta lag och ordning, då har man trätt över en gräns för vad som är tillåtet och vad som är acceptabelt för dessa individer. Och det måste man nu med all kraft från samhällets sida ta tag i, och att man reparerar de misstag som sen tidigare har begåtts av de styrande bland våra politiker.

Men kanske är det som så att samhället har redan vänt dom ryggen, det är för sent att göta nånting åt nu för att försöka få rätsida på de problem som föreligger, kanske de tycker, de ansvariga politikerna? De som inte ens har lyckats med att gå hela vägen genom studier, både via gymnasie, samt högskola, utan som har trevat sig fram till maktens korridorer på annat sätt. Hur skall man kunna ha det minsta förtroende för dem? Det är ju omöjligt!

2 reaktioner till “Gångtunneln i Bergsjön var som en mur mellan två skilda världar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s