Orden som kvävs innan det fått luft under vingarna.


Så har jag åter då fått verifierat och bevisat för mig svårigheterna med allt vad det nu innebär av att skriva inlägg med fokus på kristen tro och de erfarenheter jag har utifrån vad jag tidigare har sett vad som händer när man skriver om sånt här. Vilket i det närmaste är att beteckna som meningslöst och bortkastad tid utifrån det inte svala, utan iskalla intresse som finns för den här typen av spörsmål i dagens samhälle. Inte minst bland kristna.

För några år sen hade jag en blogg där min mening med den var att jag skulle skriva återkommande inlägg, inte bara utifrån mina egna och högst personliga intressen kring vad kristen tro handlar om, utan vad som var själva huvudsyftet med den var även att jag sett utifrån min horisont ville dela mina tankar och funderingar om vad som idag händer inom svensk, men även internationell kristenhet.

Men eftersom det så högst sällan inträffade att det fanns nån som jag kunde bolla de tankarna med fram och tillbaka som liksom mig själv var troende, så insåg jag efter ett tag att jag lika gärna kunde skriva mina inlägg i sanden, de som efter ett tag försvinner och som inte lämnat några spår efter sig, och som ingen sen varken lagt märke till eller minns nånting av.

Och då ställs därför frågan följdriktigt på sin spets om det som en flitig bloggskribent, tillika frikyrkopastor skrev vid nått tillfälle där han efterlyste att fler kristna ägnade sin tid åt att blogga när tid och tillfälle gavs till det. Men finns och äger det då över huvud taget någon som helst substans och förankrad relevans bakom de orden?

Min ståndpunkt om det är att det säkert behövs fler kristna skribenter på nätet än de som redan finns, men det förutsätter i så fall att man  har ett namn om sig och som de flesta känner till vem man är, i annat fall faller orden platt ner till marken och snabbt försvinner orden ut  i tomma intet, utan nån egentlig mening alls med det.

Så du, Stefan Swärd, som efterlyste fler kristna bloggare på nätet, du vet nog inte riktigt vad du talar om i just det avseendet. Men å andra sidan finns det ingen som kan få allt det man önskar sig i den här världen. Men jag har insett mina begränsningar utifrån vad jag nu behöver ta ställning till inför vad den här bloggen fortsättningsvis kommer att handla om.

Sanningen är dock den att i takt med att Europa har blivit och utvecklats till att bli ett alltmer sekulariserat samhälle till vad det är och hur det ser ut idag, så har folk i dess spår blivit i det närmaste helt likgiltiga för det budskap som är trons kärna inom kristendomen.

Och kanske är det som så att kristendomen är på väg att dö ut i Europa? Men om nu det skulle hända och det blir så, vad ersätter man då den med i dess ställe?

4 reaktioner till “Orden som kvävs innan det fått luft under vingarna.

 1. Det här med Kristendom och Kristna – som begrepp – är lätt att åka vilse i.

  För mig finns det bara de som följde Jesus på hans tid och de som i vår tid, utan avsteg från Bibeln, följer samma principer, anvisningar och bud. Alltså ”Kristus lag”.

  Merparten av världen s k kristna idag har hemfallit åt de läror som beslutades vid kyrkomötet i Nicea, runt år 320 e. Kr. Och de lärorna var en kompromiss mellan olika trosriktningar som börjat sprida sig, samt även hedniska riter och seder som också togs med.

  Om man börjar där, kanske förståelsen för den s k kristenhetens inblandning i krig och politik inneburit att människor inte ges den fasta tro de egentligen borde ha fått. Och intresset har därmed försvunnit från religionen, därför att den ses som lika falsk som allt annat maktbegär…

  Gillad av 1 person

 2. Bra och mycket viktig poäng du har där. Har själv studerat en del kyrkohistoria, inte så mycket, men en del har jag försökt att sätta mig in i. Och det man snart finner är hur tidigt som det faktiskt kom in irrläror i kristendomens historia. Och vad det beträffar den västerländska kyrkan så befinner sig den i det närmaste fritt fall idag, det äkta och det rena guldet finns det inte mycket kvar av. Har precis avslutat läsningen av en bok som heter: Inga andra gudar, av Per-Arne Imsen, där han tar upp mycket av de här bitarna. Tror jag vågar drista mig till att påstå att de allra flesta kristna i det här landet har mycket dålig koll och kunskap om t.ex det du nämner om hedniska riter, plus mycket annat som är ren villfarelse och som fortfarande lever kvar, inte minst inom den katolska kyrkan.

  Gilla

 3. Vi lever i ett sekulärt samhälle. Kristendomen tvingades på oss en gång i tiden. Kyrkan har inte heller varit någon särskilt god förebild historiskt. Utan religioner kan en del krig slippas. I vårt sekulära samhälle tror jag det kan vara svårt få respons på bloggar som handlar om kristendom. Men det kanske finns särskilda forum i kyrkans värld där du kan hitta likasinnade?

  Gillad av 1 person

 4. Det kanske kan låta märkligt, men till och med på vissa kristna bloggar är det ofta en tendens till att samtalet spårar ut. Det kan bli väldigt konstigt i emellanåt. Själv vill jag inte placera mig i en bestämd nisch i vad jag skriver om, möjligt det kan bli lite vidlyftigt emellanåt. Men det är ju det som jag ser det är själva poängen och meningen till varför och vad som motiverar mig att fortsätta med det här.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s