Vem vill bli en fånge i sitt eget hem om det går att motverka? – Vad hade du gjort?


Det är få saker som kan få mig att bli mer upprörd än när man läser om dem som blivit överfallna i sitt eget hem av hänsynslösa brottslingar som har trängt sig in i deras hem, men när de så har försvarat sig själv eller övriga familjemedlemmar mot dessa kriminella element, detta genom att man har gått till motanfall, då har plötsligt allt tagit en både oväntad och minst sagt förbryllad vändning.

För det som enligt konstens alla regler efter vad som räknas och betyder det vi kallar för sunt förnuft, vilket för övrigt är något som alltmer går på sparlåga, om ens det nu för tiden, så har rollerna och som det har visat sig i en del fall blivit de totalt omvända i det vi till vardags kallar och menar för att vara lag & rättvisa. Vem minns inte för att nämna ett exempel och som uppmärksammades i media häromåret, där en pappa blev anhållen och arresterad efter det att han hade misshandlat en angripare som hade placerat en pistol i sin 7-årige sons mun. Att brottet dessutom ägde rum i de drabbades hem, var inget som man tog nån notis om från rättväsendets sida.

Vad skulle han gjort? Bara stilla passivt suttit ner och tittat på under tiden? Någonting är uppenbart fundamenalt väldigt snett med ett system när man inte får försvara sig i sitt eget hem mot när man där blir överfallen, misshandlad och rånad av de som har trängt sig in i sitt hem.

Den 3 januari 2019 skrev Karin Pihl ett alldeles utmärkt inlägg i Göteborgs-Posten, där hon vände in och ut på just den här problematiken.

Jag citerar: Ingen ska behöva vara rädd för att försvara sig och sin familj i sitt eget hem, även om inkräktaren blir medvetslös.

Nödvärnsrätten gör det möjligt att försvara sig vid ett pågående brott eller överhängande hot om brott mot en själv, mot andra eller mot egendom. Dessutom får man bruka nödvärn mot personer som olovligen tar sig in i ens bostad. Det svåra är att avgöra hur mycket våld som anses vara befogat. Lagstiftningen ger utrymme för ett visst mått av “övervåld” om den angripne bedömde situationen som mer hotfull än vad den egentligen var. Men det finns gränser, och dessa gränser är dessvärre otydliga rent juridiskt.

https://www.bohuslaningen.se/%C3%A5sikt/ledare/man-m%C3%A5ste-ha-r%C3%A4tt-att-f%C3%B6rsvara-sig-vid-ett-inbrott-1.12108514

 

 

7 reaktioner till “Vem vill bli en fånge i sitt eget hem om det går att motverka? – Vad hade du gjort?

  1. Bra inlägg och jag kan bara hålla med. Det har ju blivit helt bakvända världen rättsligt i vårt land. I allt för många lägen är det de kriminella som ska skyddas, belönas för sina ”fina insatser” i samhället. De som har riktig tur släpps ut och kan sen med advokatens hjälp få redigt betalt för sin tid i häktet. Fast alla vet att de är skyldiga.

    Gillad av 1 person

  2. Det är så sjukt att det är omöjligt att ta in det förnuftsmässigt. Annars skulle man kunna tycka det är en självklar sak att man utifrån en viss situation som har uppstått gör allting som krävs av en för att på sätt freda sig själv och sin egen familj.

    Gilla

  3. Våra lagar är gjorda för ett homogent folks samhälle med en relativt lugn befolkning som har respekt för de regler vi har i samhället, synliga eller osynliga. Släpp in mångfalden och vi får en negativ cirkus från lite för många, för att vårt samhället och folk ska må bra. Lagarna hänger inte med och dessutom verkar lagfolk ständigt välja den lätta vägens straff för de kriminella som inte hör hit.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s