När fruktan själv har gripit oss själva i sitt grepp.


Det var i sitt installtionstal när han år 1933 skulle tillträda posten som USA:s President som Franklin Roosevelt yppade de så välkända orden och som sen dess ofta har citerats.

Vi har ingenting att frukta utom fruktan själv.”

Det är ord som väl går att applicera på den tid vi nu lever i, men som det inte för dens skull skall blandas ihop med att det inte finns något av allt det som händer i dagens samhälle och som skulle ligga som nåt underlag till  att det inte finns något vi har nån anledning för att vi behöver frukta och vara osäkra för att det ska behöva drabba oss, dig och mig

För som nu och på senare tid då det även tycks har gått upp ett ljus för de som sen tidigare har gjort sig kända för att antingen relativisera eller i i storleksordning förminska de brott som dagligdags har begåtts mot både äldre och yngre personer, där syns det som ett nytänkande nu håller på att ta form i deras medvetande. Uppvaknande är nog en mer passande beskrivning till vad det handlar om.

Men där man från vissa håll och kanter vill få det till att framställas som att den verklighet så som man själv vill framställa att den är utifrån sin subjektiva världsbild, det är också den som vi alla andra bör rätta oss efter och som vi därför fogligt bör ställa in oss i ledet efter vad de  enligt sin uppfattning har bestämt sig för vad de i alla stycken anser vara sant, och som det därför inte behövs nån anledning till att man kritiskt behöver ifrågasätta.

Men ingen verkar det som längre som det är nån kommer undan  från att vissa fall bli rånad, överfallen och till och med råka ut för att man har blivit misshandlad, mitt på blanka dan i dagens moderna samhälle, dessutom.

Läs gärna vad Anders Lindberg, Aftonbladet har skrivit om på ledarsida.

De rånade barnen förlåter oss aldrig

Här ett kort citat från det inlägget.

De båda rånen i fredags skedde i centrala Haninge inte långt från polisstationen. Ingen är gripen och händelserna är numera så vanliga att lokaltidningen inte ens brydde sig om att skriva två olika artiklar.

Vad gör den tillvänjningen med vårt samhälle? Knivrån mitt i lunchen?

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/RRBgda/de-ranade-barnen-forlater-oss-aldrig

 

5 reaktioner till “När fruktan själv har gripit oss själva i sitt grepp.

 1. Som tröst finns det ändock människor som har sunt förnuft kvar. Dessa negligeras sorgligt nog som bakåtsträvare eller ännu värre, rasister. Politik bygger idag endast på egna värderingar i de övre skikten. Ingen lyssnar på folket. Skillnaden är att de ”övre” skikten får släppa på svångremmen medans gräsrötterna får dra in den ett hål till – och fler hål vartefter.
  Såg just ett inslag om åtstramningar på Östersunds lasarett. Fogdedynamik i mellanlägren anser jag. De där mittemellan. Inget förnuft alls!

  Gillad av 1 person

 2. Nej, det här med förnuft är något som är förlegat. Dessvärre går det rakt i genom alla tänkbara samhällsskikt idag. Ingenting är längre som förut, sjöng en viss Anders Fugelstad en gång i tiden. Det var då det.

  Gilla

 3. Då fick vi i alla fall ha en åsikt utan att det emotionella känslorna styrde och lade sig i. Logiken stod då för sig själv på stadigare grund. Både högt och lågt i samhället.

  Gillad av 1 person

 4. Det har ju talats en del om att samhällsdebatten idag är mer polariserad mot vad den tidigare har varit. Den största problematiken med det förfaringsättet är som jag ser det är att man inte lyssnar på de morargument som lyfts fram från den andra sidan och vad det där man vill få fram. Svt:s program: Opinion Live, är ett talande exempel på när man inte lyssnar utan istället står och skriker och gapar i mun mot varann

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s